lørdag 23. januar 2016

HVA BETYR ORDET POSH

Første gang jeg hørte ordet posh var i forbindelse med jentebandet Spice Girls. De fleste av oss husker dette bandet som var mega stort rett før millenniumsskiftet. Alle jentene hadde hvert sitt kjælenavn utfra hvilke karaktertrekk de hadde. Den ene ble kalt Posh girl ( Victoria Beckham). Dette fordi hun hadde en forfinet fremtoning.


Jenta helt til venstre er Posh spice, en annen diskusjon som jeg ikke skal begi meg inn på her, er om hun fremstår som forfinet.

Det finnes to forklaringer på ordet posh, en litt mindre kjedelig enn den andre. Jeg begynner med den vanlig kanskje knusktørre metoden. Når våre kjære og tidvis bejublede språkforskere skal finne hvor et ord stammer fra, starter de med hvordan man snakket på Adam og Evas tid. I dette tilfellet språket sanskrit som ble talt i India over to tusen år før den berømte jomfrufødselen fant sted. 

Dette språket ble også brukt og videre utviklet av romani-folket. Noen av disse dukket opp etter mye plunder og lange marsjer på den grønne engelske øy. Deres betegnelse for en halv penny var posh-hórri. Dette ordet ble tatt opp i det engelske språket som slang for penger. Som igjen evoluerte til en betegnelse for luksus.

Pussig at ordet vi bruker for den eleverte livsstil har sine røtter her.


Den andre forklaringen som jeg tror vil falle mer i smak er som følger: På den tiden England var dypt okkupert med, nesten i dobbelt forstand, å utnytte India medførte det en vidstrakt reisevirksomhet mellom landene. Dette var en lang, slitsom og ikke minst varm opplevelse.

Poenget er at man etter prøving og feiling fant ut at den minst varme siden av båten når man skulle foreta denne reisen fra moderlandet var Port Out og motsatt var Starboard Home best, forkortet med POSH når man bestilte billetter. Som vanlig både nå og da visste salgskorpset på rederiene å utnytte dette faktum. Prisene var høyere når man reiste POSHt. Ekelt og greit, og svært logisk etter min mening, dette ble da avledet til å beskrive de som hadde muskler nok i lommeboken til å velge det aller beste.



Konklusjonen er: Uansett hvilken forklaring som er riktig har den noe med India å gjøre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar