onsdag 11. mai 2016

QUICK-FIKS MOT FRUKTOSE SKADER I HJERNEN

Det å leve er et risikoprosjekt. Ulykker kan skje og helsen kan svikte. Derfor tar vi på oss sikkerhetsbeltet og prøver å leve så sunt som bare mulig. Vi er klar over at maten vi spiser har mye å si for kroppen. Rådene om hvilke næringsstoffer som gir helsegevinst er mange og har en tendens til å endre seg over tid. Som man sier: drikk kaffe men den fremdeles er sunn.


En annet kost-råd er "fem om dagen". Frukt er sunt. Punktum. Vi som evig lever på slankekur er klar over at det finnes mye sukkerstoffer i frukt, såkalt fruktose.

Her om dagen leste jeg en artikkel på Nettavisen:
http://www.abcnyheter.no/livet/2016/04/27/195213587/studie-knytter-fruktose-til-hjertesykdom-og-diabetes

Kort gjenfortalt viste det seg at rotter som levde på vann tilsatt fruktose fikk dårligere hukommelse. De brukte dobbelt så lang tid på å komme seg ut av en labyrint enn kontrollgruppen som bare fikk vann. En siste gruppe som i tillegg til fruktose også fikk omege-3 i vannet gjorde det like godt som kontrollgruppen. Konklusjonen var at omega-3 kan rette opp den uheldige effekten fruktose har på hjernen.


Jeg som ikke spiser fisk har et stort problem. Omega-3 finnes stort sett i fet fisk som villaks sardiner og makrell. Heldigvis finnes det også andre gode kilder; valnøtter, egg og rødt kjøtt fra kveg som har spist gress. Chiafrø er nevnt, samt blomkål og rosenkål. Dessverre kan ingen av disse landbasert kildene måle seg med den vi får fra havet. Dette fordi det finnes mange varianter av omega-3 fettsyren *).

Ikke vet jeg om det er mulig å leve uten inntak av fruktose. For meg er det helt uaktuelt å kutte ut alle produkter som inneholder dette stoffet, jeg vil nyte min is og kose meg med rødvin. For at kroppen min skal kunne bekjempe skadene fruktosen gjør på kroppen min må jeg derforn ty til en quick-fix: gulpe i meg nødvendig mengde omega-3 kapsler.

*) Sitert fra Dinside.
I følge Bjarne Østerud, professor i biokjemi ved Universitetet i Tromsø, kan ikke fettsyrene komme fra hvilken som helst kilde. 
Det finnes nemlig flere typer omega 3 – og det er ikke alle som er like gode. 

Det er kun den enkleste av dem, kalt ALA, som finnes i bl.a. vegetabilske kilder. Det hjernen og kroppen virkelig trenger er imidlertid EPA og DHA – også kalt marine fettsyrer. 

Mat fra plante- og dyreriket (som linfrø, grønnsaker, egg og kjøtt) kan altså ikke dekke kroppens behov for omega-3.

- ALA kan dannes om til EPA/DHA i kroppen, men det er bare en liten del som omdannes og prosessen skjer altfor langsomt, forklarer Østerud. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar