mandag 11. april 2016

HVA BETYR PING

Jeg er som dere nå vet en ivrig databruker, her nede i Frankrike er ikke alltid nettverket så effektivt som i Norge. Av den grunn bruker jeg Speedtest (http://www.speedtest.net/) for å måle nettverks-hastigheten. Det første som da måles er PING. Men hva er Ping? Er det best med høy eller lav Ping?

Jeg har rotet litt rundt på nettet og lært følgende:



I 1983 lagde Mike Muuss et verktøy for å finne problemer i IP-nettverk.
Han sendte en viss mengde data til en adresse og ventet på svar. På samme måte som om datamaskinen din banker på og spør om det er noen på andre siden av linja, får svar og måler hvor lang tid det tok fra den spurte til den fikk svar. Ping er antall millisekunder dette tar.  Jo mindre tid (Ping) til tilsvaret kommer dess bedre. En god Ping er under 100ms, ellers kan man få det som kalles lagg. Det sies i de opplysningene jeg har funnet at ved rundt 150 ms får man lagg.*  Lagging er dårlig forbindelse online, (høy Ping).



Her er det fristende å sammenligne med flaggermusen. Den sender ut lydsignaler og analyserer ekkoet. Hvis ekkoet kommer raskt tilbake, er det et objekt i nærheten. Analogt med dataverdenen jo lavere Ping dess nærmere er byttedyret. Man benytter også samme teknikk under vann, man sender ut lyd og analyserer ekkoet fra gjenstandene lyden treffer til å navigere med eller detektere andre fartøyer.`




Da er vi tilbake til utgangspunktet Mike Muuss. Han kalte den tiden det tar fra man sender ut en forespørsel til en server og spør "er du der?" og til man mottar "ja" fra serveren, Ping. Han ga responstiden navnet Ping som just er den lyden en sonar lager. Dette fordi metodikken han brukte er tilsvarende den som en sonar benytter for ekkolokalisering.

Hør bare her, det stemmer!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=eKkUCNMrv1M

Oppsumert: jo mindre ping = jo kjappere går det = jo bedre er det

*) Sitat: Lag, from "lag behind", is a slang term for slow Internet speeds or Internet latency; Lag is sometimes due to a server problem, but more frequently due to the connection between client and server. A slow or intermittent connection may often be referred to as laggy.

3 kommentarer:

  1. "Pinge" har sneket seg inn i det norske språket som "maile", "google" osv. For man kan pinge mennesker også. Jeg pinger deg ved åttetiden...

    SvarSlett
  2. interessant, det visste jeg ikke. Takk for kommentaren!

    SvarSlett
  3. interessant, det visste jeg ikke. Takk for kommentaren!

    SvarSlett