mandag 14. august 2017

HJELP MOT SØVNPROBLEMER

Det må advares om at dette er et langt og kjedelig innlegg, men for de av oss som lider under søvnløshet håper jeg at det er til nytte. Jeg må gjøre oppmerksom på at jeg ikke er en medisinsk fag-person. Det jeg beskriver her er kun egne erfaringer.  

Jeg har så langt tilbake jeg kan huske hatt problemer med å sove. Som lite barn fikke jeg sovepiller, det var nok vanskelig å ha et barn som aldri sov særskilt lenge. Foreldrene mine stoppet med dette etter en stund og aksepterte at det var slik ungen deres var konstruert. Etter hver ble jeg i stand til å leve mitt våkne natte-liv uten å forstyrre dem. Dette var ca den tidsalder som har fått benevnelsen jura-kritt, det var verken pc bruk og TV's siste program på eneste tilgjengelige kanal NRK endte med kveldsnytt klokken elleve. Jeg fant bøkene og de holdt meg med selskap gjennom nettene hele oppveksten. 

Nå som jeg er det min svigermor kaller en voksen dame (62) er det fremdeles vanskelig å sove. Ved å spørre meg frem på apotek  i utlandet har jeg gudskjelov funnet frem til medikamenter som hjelper meg mye.


  1. Dormedina som jeg kjøper i bøtter og spann når jeg er i Spania. Det er samme stoffet i dem som de gamle allergimedisinene inneholdt nemlig antihistamin . Alle vet jo at bieffekten av disse tablettene var søvnighet. Et tilsvarende produkt i Norge er Vallergan. Lommelegen skriver slik om det: "Vallergan er opprinnelig et middel mot allergi, altså et antihistamin. En uttalt bivirkning ved dette medikamentet er at man blir søvnig av dette. Det har ført til at det i dag nesten utelukkende brukes som sovemedisin. Det er ikke regnet som vanedannende middel, siden det ikke virker så raskt som de andre sovemidlene. Imidlertid så er det alltid fare for at noe er vanedannede når problemet kan løses med en tablett. Vallergan er ikke noe unntak.
    Man blir imidlertid ikke fysisk avhengig i samme grad som ved konvensjonelle sovemidler, men psykisk avhengighet forekommer absolutt."
  2. Videre kjøper jeg et preparat i Frankrike som inneholder melatonin. Lommelegen beskriver middelet slik: "Melatonin har fått mye omtale i aviser og blader de siste årene, delvis på grunn av effekten dette preparatet har på søvn og døgnrytme. Det har i tillegg vært fokusert på om melatonin kan ha andre effekter, blant annet om det kan motvirke sykdom og forlenge levealderen. Effekten på levealder er kun spekulasjoner, og jeg vil her kun omtale melatonins effekter på søvn og døgnrytme. Melatonin er et hormon som utskilles fra epifysen (corpus pineale), en liten struktur dypt inni hjernen. Melatonin er ”mørkets hormon”, det vil si at utskillelsen starter når solen går ned og mørket kommer. Melatonin-nivåene når et maksimum midt på natten, i tre-fire-tiden. På dagtid er det så lave nivåer at det kan være vanskelig med nåværende måleinstrumenter å detektere melatonin. Produksjonen av melatonin er relatert til alder. Jo eldre man er, jo lavere er produksjonen. Produksjonen av melatonin begynner å falle alt i puberteten. Enkelte hevder at økningen i søvnproblemer som sees med økende alder kan skyldes tilsvarende reduksjon i melatonin-nivåene. Det er en interessant hypotese, men foreløpig tyder ikke forskningsresultatene på en så enkel forklaring. Melatonin har imidlertid klare effekter på søvn, og særlig på døgnrytmen."
Med hjelp av disse medikamentene sover jeg ganske bra men jeg har en tendens til å våkne klokken tre om natten og har da problemer med å sovne inn igjen. Jeg er også ufrivillig blitt en morgenfugl mange av ukens dager.

For noen dager så jeg et program på TV2: "Sannheten om søvn"
https://sumo.tv2.no/programmer/fakta/dokumentarer/sannheten-om-soevn-1219849.html?showPlayer=true
Det ligger ute til 16 september

Det er den kjente TV-reporteren Michael Mosley som også er lege og selv sliter med søvnproblemer.

På programmet ble det eksperimentert mange underlige måter å forbedre søvnen. Han kom frem til en mulig vei var å ta "prebiotic" på norsk prebiotiske midler. Det må understrekes at testgruppen var svært liten, bare en person, nemlig Michael Mosley i egen person. Men han gav kuren ni på en skala fra null til ti.

Han ble overvåket og på en normal natt var han våken 21%. Etter 5 dager bruk av produktet (man regner full effekt etter en uke) var han bare våken i 8% av tiden. Han tok med resultatene til professor Phil Burnet ved universitetet i Oxford som har studert hvordan tarmbakterier og prebiotic påvirker hjernen. Han forklarer sammenhengen slik: 
NB!!!!Bær i minnet at det er tatt fra et TV intervju som var springende og at min kunnskap om dette fagfeldtet er null så jeg kan ha missforstått enkelte sammenhenger.


Preboitic er næring for sunne tarmbakterier. Bakteriene bryter ned fibrene i det prebiotiske middelet, da produseres kortkjedete fettsyrer og det er disse som påvirker søvnen. Det kan virke ut fra det professoren sier at det fremmer også en økt tilvekst av gode bakterier og at derved økes produksjonen av vitaminer og lignende som fører til en styrking av tarmer og immunsystem. Prebiotik er egentlig gjødsel for de sunne tarmbakteriene.

Disse bakteriene produsere kortkjedete fettsyrer som acetat, butyrat og propionat som man mener er gunstig for hjernen og kroppen forøvrig.

Naturlige kilder til prebioatic er røde og grønne grønnsaker med røde og grønne linser som vinneren. Kikkerter og hummus er også bra. Men alt i alt er dosen i middelet han tok hundre ganger sterkere enn det vi finner i vanlig mat.

Naturligvis måtte jeg også prøve. Jeg spant avgårde til apoteket så svi-merkene stod igjen på asfalten. Der sa de at tilsvarende produkt her i Norge var Idoform. Jeg ble litt forbauset for på programmet snakket de om fiber og Idoform inneholder bakterieflora. Det viste seg at Idoform er et probiotic. Det er sikker bra for fordøyelsen men det jeg var ute etter var prebiotic.

Jeg fant følgende på nettet on forskjellen, håper dere takler engelsken.

"If this is a probiotic then what is a prebiotic? In short, the prebiotic is a specialized plant fiber that beneficially nourishes the good bacteria already in the large bowel or colon. While probiotics introduce good bacteria into the gut, prebiotics act as a fertilizer for the good bacteria that’s already there. They help your good bacteria grow, improving the good-to-bad bacteria ratio. This ratio has been shown to have a direct correlation to your health and overall wellbeing, from your stomach to your brain."

Her er adressen til en norsk side som behandler forskjellen men ikke like grei å forstå....synes jeg.
http://www.helsekostopplysningen.no/Innhold/Kost--Kosttilskudd/Andre-kosttilskudd/Pro--og-prebiotika/

Jeg har dessverre ikke fått innkjøpt prebiotic ennå, men skal så fort det er mulig, kjøpe inn. Det rapporteres så snart jeg har testet det.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar